Гуцанов: Ако разработим нови находища в Черно море, може да се осигуряваме с газ сами. И да изнасяме

Сеп 15, 2022 ВАРНА Новини Избори 0 753

България трябва да разшири газовите си хранилища и да купи собствен кораб за ВПГ, изтъква водачът на листата на БСП във Варна

„Ако разработим нови находища в Черно море, може да се осигуряваме с газ сами. И дори да изнасяме“, заявява в специално интервю за "Епицентър" председателят на предизборния щаб на БСП и водач на листата на БСП във Варна Борислав Гуцанов.

Ето акценти от интервюто:

- Шистовият газ замърсява и трябва да го добиваме там, където отглеждаме пшеницата си. Затова БСП е категорично против него

- България трябва да купи свой кораб за превозване на втечнен природен газ

- С разширяването на газохранилището в Чирен и създаване на газохранилище в Галата можем да съхраняваме газ колкото е годишното ни потребление

- Ядрените мощности трябва да бъдат разширени със строителството на нови мощности и в Белене, и в Козлодуй

  • Какво предлага БСП за преодоляване на енергийната криза в страната?

Първо, по възможно най-бързия начин трябва да започнат преговори с „Газпром“, за да може да се стигне до най-добрата цена и най-сигурните доставки от този, който я предложи. Дали това ще бъде „Газпром“, дали ще бъде друг доставчик е въпрос на тези преговори, но не можеш да изключиш най-големият играч в този район на света и да очакваш да имаш възможно най-добра цена. Давам пример – в Турция за месец август цената на газа е била с 930% по-ниска, отколкото в България. Подобно е положението и в Сърбия, и в Гърция. Защото те водят преговори с всички възможни доставчици, включително и с Русия.

На второ място, за да осигурим спокойствие на хората, топлина в къщите им – защото зимата чука на вратата, ние трябва да наложим замразяване на цената на газа за битовите потребители. По начина, по който го направихме за тока в началото на тази година. За да може хората да бъдат спокойни и икономиката да се развива с тези темпове, с които се развиваше в първата половина на тази година, благодарение на което най-накрая взехме първо място в някаква положителна класация – първи сме в развитието на икономиката в ЕС.

  • А в дългосрочен план какво трябва да се направи според левицата?

Ключово важно е да започне научната дейност и извличане на газхидрати от Черно море. Черно море е едно от най-богатите на газхидрати морета в света.

  • Какво представляват тези газхидрати и къде са залежите им в Черно море?

Става дума отново за добив на газ, но по нова модерна технология. Газхидратите са кристали, които се намират на дъното на Черно море. И те се добиват не чрез продупчване, а по друг начин. В момента по този начин се добива газ в Япония, Китай, Австралия, САЩ. Ние не можем да имаме такова огромно находище и такива възможности и те да се пропускат. През 2017 и 2018 г. е имало предложение от страна на Германия научноизследователският кораб „Нептун“ да дойде в Черно море и да започне тези сондажи. Но тогава по неизвестни причини управляващите от ГЕРБ дори не са дали отговор на това предложение. Затова от БСП смятаме, че на България е нужен подобен подход, за да можем да задоволим собствените си нужди от газ, които са 3,5 млрд. куб. метра годишно, и да станем износител на газ. Това дава друга перспектива на страната ни.

  • А защо сте против разработването на находищата на шистов газ?

Защото той замърсява, а и трябва да го добиваме там, където отглеждаме пшеницата си. Затова сме категорично против шистовия газ. Но разработката на газхидратите помага и на научната дейност в България и ни дава огромна перспектива. Ние не можем да говорим само за диверсификация и то идеологически украсено – няма да взимаме от Русия, а от другаде някъде по света. Така не става! Когато се говори за икономика, трябва да се подхожда прагматично.

Освен това трябва да направим газохранилища. Находището в Галата беше затопено, т.е. напълнено с вода, за да бъдат извлечени и последните 300 милиона кубика, което е нищо. Но да се разпределят отново някакви пари и комисионни, отново по време на управлението на ГЕРБ. Вместо това находище да стане естествено газохранилище за 1,5 млрд. куб. метра газ. Това се равнява почти на половината годишна консумация на България – половин година щяхме да имаме газ само от това газохранилище, ако беше запълнено. Плюс разширяването на Чирен, където за пореден път само се дават средства и нищо не се случва. С разширяването на Чирен и с Галата можехме да имаме за една година запаси на газ.

  • Не трябва ли да си построим и собствен терминал за втечнен природен газ на Черно море?

Големи кораби за втечнен природен газ (ВПГ) не могат да влизат в Черно море. Ние имаме 20% участие в терминала в Александруполис, който скоро ще бъде готов. По-скоро бихме могли да купим кораб, който да пренася втечнен природен газ. Тогава, имайки тези 20% в терминала, няма да чакаме никога за място на терминала, няма да се чудим ще има ли свободен кораб, който да бъде нает. Този кораб също би могъл, когато не превозва газ, да служи като естествено газохранилище. Когато държавата е инвестирала тези 20% в пристанището в Александруполис, те трябва да бъдат използвани по най-рационалния начин. Трябва да дадем друга перспектива за страната, не може постоянно да вървим след събитията.

  • Какво е бъдещето на атомната ни енергетика на фона на сегашните геополитически реалности?

Аз не знам да има друга партия с по-ясна позиция по ядрената енергетика. Ние бяхме събрали 780 хиляди подписа за референдум за продължаване на строителството на „Белене“, който отново ГЕРБ бойкотираха и не вкараха в Народното събрание. Смятаме, че ядрените мощности трябва да бъдат разширени и в Белене, със строителството на нова мощност, и в Козлодуй. Само за половин година сме направили като държава печалба от близо милиард и половина от износ на ток. А представяте ли си какво щеше да бъде, ако работеше и „Белене“?! Кой е виновен това да не е така? Нали именно Борисов беше човекът, който се хвалеше, че е спрял три големи руски проекта - петролопровода Бургас – Александруполис, газопровода „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“. Ако това не е престъпление към държавата, не знам кое е.