Борислав Гуцанов, БСП: Газхидратите в Черно море могат да ни донесат печалба и енергийна независимост

Сеп 12, 2022 ВАРНА Новини Избори 0 760

Това е възможност, която може да донесе на България стотици милиарди приходи, смята социалистът

„Изключително богатото на газхидрати Черно море може да се окаже ключът към енергийната независимост на България“, смята водачът на листата на коалиция „БСП за България“ Борислав Гуцанов. Той обясни, че в момента Япония, Китай, Австралия и САЩ разработват модерни технологии за добиране на газ от подводните залежи. Преди 4 години и Германия е искала разрешение за научна и развойна дейност на газхидрати в териториалните води на България, но правителството на ГЕРБ отхвърля и този проект, както преди това „Южен поток“, АЕЦ „Белене“ и „Бургас – Александруполис“.

„Това е възможност, която може да донесе на България стотици милиарди приходи и да ни даде истинската диверсификация, за която всички говорим напоследък“, смята Борислав Гуцанов.

Той е категоричен, че при управление на БСП, ще бъде ангажирана научната мисъл в помощ на икономиката и ще бъде разработена методика за добив на газ от богатото на газхидрати Черно море. „Така не само ще осигурим на България нужните количества газ, огромни приходи от износа му, но и ще покажем, че бъдещето е в едновременното развитие на научния и икономически потенциал на страната ни“, допълни Борислав Гуцанов.