БСП Варна: Неутралитет на България спрямо войната Русия - Украйна

Като братска, славянски и съседна държава страната ни би могла да е домакин на мирни преговори на най-високо ниво

Пълен неутралитет на България по отношение на войната в Украйна. Това беше изводът, около който се обединиха социалистите от Варна по време на дискусията “Войната и мирът. Конфликтът в Украйна – част от глобалните процеси за промяна на световния модел и последиците за икономиката на България“. Във Варна бяха отправени още няколко послания към левите хора.

Според домакина и членът на Изпълнителното бюро на БСП и депутат от левицата Борислав Гуцанов, на първо място България трябва да поддържа активен диалог с Русия и с „Газпром”, защото от това зависят както газовите доставки на страната ни, така и икономиката и състоянието на домакинствата.

Той допълни, че благодарение на БСП България не изпрати оръжия в Киев, но страната ни трябва да отиде и една крачка по-напред. Като славянска, братска и съседна държава трябва да опита да се превърне в посредник и мост в диалога между Москва и Киев. И да отправи покана за мирни преговори на най-високо ниво на наша територия. А ако натискът за военна помощ продължава - да организира референдум - за или против. Всички знаем какъв ще е резултатът от него, казаха няколко от ораторите в залата.

На дискусията освен военните и геополитически измерения на конфликта, бяха анализирани и историческите. Според проф. Искра Баева, Европа не е научила уроците си от Втората световна война. Тя, както и днешната, е можела да бъде избегната, а стотици животи да бъдат спасени, категорична беше Баева.

Проф. Румен Гечев пък обясни защо страната ни трябва да приеме условията на руската страна и да плаща за газа в рубли. Според него, иначе Москва ще се принуди да спре доставките за цяла Европа, а последиците ще са катастрофални.

В дискусията се включиха и много млади хора. Кандидатът за председател на Младежкото обединение в БСП Станислав Стоенчев заяви, че страната ни трябва да се бори за мир и неутралитет, защото иначе ще лишим собствените си деца от бъдеще.

Той благодари на депутатите от левицата за позицията на БСП в Народното събрание, в следствие на която днес България не праща оръжия в Киев.

При обобщаването на резултатите от разговора беше взето решение да се предложи на централата на партията БСП да организира подобни дискусии във всяка област, за да може социалистите да кажат своето мнение, а гласът им да бъде чут.