Борислав Гуцанов: Основната ни задача е да спасим икономиката

Големият губещ от войната в Украйна е Стара Европа

„Основната задача в момента е икономиката на страната да продължи да работи. Затова още следващата седмица БСП ще поиска отлагане на санкциите на ЕС спрямо Русия в сферата на петрола“, заяви днес в предаването „Позиция“ в ефира на радио “Варна“ председателят на парламентарната Комисия по транспорт Борислав Гуцанов. 

Той подчерта още, че левицата ще настоява за спешно подновяване на преговорите с “Газпром”. Според него това е единственият начин „да имаме евтин газ, да се развива икономиката, да се обуздае инфлацията и да се избегне печалбата на посредниците на наш гръб“. В следващите две седмици по предложение на БСП ще се обсъди и още една антикризисна мярка – облагане със закон с нов данък за свръхпечалба на фирмите в сферата на енергетиката. „Не може те да печелят на гърба на хората!“, категоричен е Гуцанов.

Според депутата от левицата днешната ситуация с газа поставя редица въпроси: Защо не се разшири газохранилището в Чирен? Защо беше унищожено нашето естествено газохранилище Галата за над два милиарда кубични метра? 

„Днес ние можехме да имаме запаси за 1 година напред“, заяви той и подчерта, че ще продължи да настоява да се потърси отговорност на предишното управление. „В момента обаче на първо място е защитата на националния интерес. Затова и БСП настоява да не се предоставя оръжие за Украйна и отстоя това решение“, каза той.

„Вече не можем да си затваряме очите - има геополитическо разместване на пластовете и еднополюсният модел приключи.Защото войната в Украйна е сблъсък на Русия и Китай от една страна и САЩ - от друга. В този конфликт най-големият губещ е Стара Европа. България обаче трябва да се съобразява единствено с националните си интереси“, категоричен е Гуцанов. 

Той анонсира в ефира на радио “Варна“, че всички тези въпроси, най-вече геополитическите измерения на войната в Украйна, ще бъдат обсъдени утре на дискусия във фестивалния комплекс във Варна с негово участие и участието на проф. Румен Гечев и проф. Искра Баева. Темата на форума е: „Войната и мирът. Конфликтът в Украйна – част от глобалните процеси за промяна на световния модел и последиците за икономиката на България“.