Борислав Гуцанов от Варна: Сериозната социална програма и повече държавност са приносът на БСП в управлението

БСП стартира поредица от срещи с актива на партията по места за разясняване на основните параметри на постигнатото от представителите на левицата в първите седмици от управлението на коалиционното правителство.

“Силата на БСП е в нейните структури и масовост. Нека насочим вътрешнопартийната енергия не срещу себе си, а за спечелване на доверието на хората и за разширяване на влиянието на партията, за да изградим една силна и модерна България”.  Това заяви по време на срещата с актива във Варна градският лидер на партията и председател на парламентарната комисия по транспорт в 47-то Народно събрания Борислав Гуцанов. В началото на изпълнената с много конструктувни предложения и анализи среща, той направи отчет пред десетките представители на левицата във Варна, за постигнатото до момента.

“Социална програма, която е 1/3 от бюджета на държавата, е безспорно постижение, на каквото не сме били свидетели през последните 30 години”, подчерта Борислав Гуцанов. Според него това е сериозно основание за участието на БСП в коалиционното правителство. “За месец и половина постигнахме неща, за които години сме се борили без успех. На първо място това са с 10% по-високите семейни надбавки за отглеждане на дете. От 1 април ще имаме безплатни детски градини.”

“Отделят се 70 млн. лева за строителството на нови градини и ясли в общините, в които има недостиг на места. Всичко това е част от нашата борба с демографската катастрофа, на която сме свидетели в последните години. Основен е и приносът на БСП в повишаването на коефициента за пенсиите от 1,2 на 1,35, за по-високия им размер от 25 декември м.г.и очакваното ново повишение с актуализацията на бюджета през юли тази година”, каза градският лидер пред актива във Варна.

“Мораториумът върху цените на тока за битовите потребители е другото решение, което доказва колко важно е участието на държавата. Без него сега хората нямаше да могат да си плащат сметките за ток”, подчерта Гуцанов. Според депутата от коалиция “БСП за България”, с активното участие на левицата в момента се търси трайно решение за решаване на проблема с по-скъпата електроенергия и след падането на мораториума. Един от вариантите, за който БСП ще настоява категорично, е спешното подновяване на процедурите за строителство на нови ядрени мощности. “Това ще е голямата битка на БСП и ние сме готови за нея”, категоричен е Гуцанов.

“Ясна е посоката, в която БСП ще работи за подобряване живота на хората - регламентиране работата на частните съдия - изпълнители, на колекторските фирми, мобилните оператори, защита от монополите, подобряване на жизнения стандарт на младите семейства, бизнеса, пенсионерите. Това е цената на БСП за участие в управлението и докато в работата на правителството се спазва подписаното споразумение във всяко от 18-те му направление, левицата ще бъде част от него.

Голямата ни цел е премахване на модела на ГЕРБ не само от националното управление, но и на местно ниво. Затова да се концентрираме в сериозна и ползотворна работа за успеха на партията на местните избори, които предстоят след 20 месеца, да мобилизираме структурите си и да работим за успешното участие на левицата и в местното управление на страната ни”, призова Борислав Гуцанов.