БСП-Варна: Незабавно трябва да се да се прекрати неглижирането на пациентите, които НЕ са covid инфектирани и да се възстанови ваксинирането на рисковите групи

Апр 01, 2021 ВАРНА Новини Избори 0 799

01.04.2021

Намираме се в пика на третата вълна, достигнахме рекорден брой болни за денонощие, близо 10 хиляди човека са в болници, а от днес мерките се разхлабват. Това е обидно към всички лекари и целия медицински персонал, които рискуват здравето си и това на своите близки. Темата беше обсъдена на дискусия „Здравеопазване по време на пандемия“, организирана от БСП Варна.

„Не приемам  здравеопазването да бъде използвано срещу страховете на хората. Не може повече с това „отваряне и затваряне“ спрямо това на кого кога трябва да се харесаш, без да си да се интересуваш какво причиняваш на хората – и на пациентите, и на бизнеса.“, заяви Борислав Гуцанов – водач на листата на Коалиция „БСП за България“ във Варна. А доктор Десислав Тасков допълни: „В България води политиката, а не епидемиологията, медицината и още по-малко хуманността.“

От БСП са категорични, че първото, което биха направили е да възстановят незабавно ваксинирането на рисковите групи, както и да започнат незабавни разговори за внос на руската и китайската ваксина. Ще бъдат създадени специални covid болници, както и да „чисти от covid“ болници, за да може пациентите с други заболявания, които са болшинство, отново да могат да разчитат на адекватна медицинска помощ, защото в момента са абсолютно пренебрегнати, а това може да доведе както до влошаване на тяхното състояние, така и до фатален изход. „Какво правим с другите пациенти, които са отрицателни за covid? Всички пациенти трябва да бъдат лекувани“, заяви професор Анелия Клисарова. „Хората умират, защото не могат да стигнат до здравна помощ“, допълни доктор Тасков.

„В Германия, например, плановите операции не са спирани. Как може тук да си плащаш редовно здравните вноски, а на практика да ти бъде отказан достъп до здравна услуга?“, даде пример доц. Д-р Мартин Бърнев, ортопед и травматолог. „Какво като човекът, който трябва да се оперира може да е с covid? Аз съм оперирал хора, за които не знам със СПИН ли са, с какво? Подхождам като евентуален инфекциозно – болен с всеки пациент, но го оперирам! Ядосан съм! И не виждам светлина в тунела!“

Светлина в тунела обаче от БСП предлагат и по отношение на порочната практика здравеопазването да се третира като търговия и болниците да са търговски дружества. „Темата е сложна. За да се промени това ще имате нужда от широка подкрепа. Това ще е сериозна битка.“, каза професор Радослав Радев – началник на Клиниката по гръдна хирургия в УМБАЛ „Света Марина“ – Варна. 

„Кой може да ми каже колко струва един живот? Може ли някой да каже? Как може здравето да е обект на търговия?“, попита доц. д-р Бърнев. От бранша заговориха и за статута на частните болници и трябва ли да получат средства от НЗОК, тема, която е била в полезрението на БСП при последното им управление. 
Участниците се обединиха и около идеята на БСП Варна за нова Инфекциозна болница. „Сградата на сегашната е изключително стара. Належащо е и създаването на нова АГ болница“, заяви доктор Кателия Александров, четвърти в листата на Коалиция „БСП за България“ във Варна. 

Проблемът с кадрите в здравеопазването трябва да бъде решен бързо, тази криза още веднъж отвори раната с липсата на квалифициран медицински персонал.
„Тази година бройките за лекари, държавна поръчка в университетите, са намалели с  над 40%. Това е абсолютно недопустимо. В същото време студентите отиват да специализират в чужбина. Ние искаме докторанти, за да могат да ни наследят.“, заяви професор Клисарова, а доц д-р Бърнев отговори: „Там (в чужбина) им се дава шанс, тук такъв нямат!“.
На срещата бяха обсъдени още много теми,с вързани с проблемите в здравеопазването, както и решенията, предложени в програмата на Коалиция „БСП за България“.