Борислав Гуцанов по Радио Варна: БСП не тича пред никого, не тича и след никого. Партията сама взема своите решения

06.02.2021

Големият сблъсък преди парламентарните избори е между БСП и ГЕРБ, категоричен беше Борислав Гуцанов, лидер на БСП във Варна и областта в ефира на Радио Варна. Той добави, че всяка друга партия също си има своите достойнства и желания да влезе в политическия живот.

„Само БСП е партията, която може и аз съм убеден, че ще подеби ГЕРБ и това сочи нормалната логика на живота и на развитието. Конкретно във Варна, БСП е в чудесна кондиция, защото всички процеси, които се случиха, бяха оздравителини за организацията”, каза лидерът на варненските социалисти. Според Гуцанов има всички предпоставки след изборите на 4 април социалистическата партия да е първа политическа сила както в държавата, така и в града, но все пак последната дума е на избирателите.

„Не смятам, че българският народ иска да продължава да гледа чекмеджетата с кюлчетата злато, пистолетите и банкнотите и да се режат ленти на всеки 10 километри от магистралите, които след това да бъда пренаправени на по-високи цени от тези, на които са построени. А през това време хората говорят за космически технологии, за енергийни ресурси... Имам чувството понякога, че се намираме 100 години назад от света. Така че не е повод за шампанско това, което прави сежашния министър-председател. Мисля, че всеки българин е достатъчно мъдър, за да разбере това, което се случва”, каза Гуцанов.

Той определи като „скверно” твърдението на евродепутата Елена Йончева, че между лидера на социалистите Корнелия Нинова и Бойко Борисов има задкулисна договорка за изборите. „По-несъстоятелна теза отдавна не бях чувал и не ѝ прави чест на Елена Йончева това, което е казала в ефир”, коментира Гуцанов, който е и член на Изпълнителното бюро на БСП. „Не само че няма договорки, че няма и разговори, но е пределно ясна и позицията на партията в последните четири години като единствената опозиция във всяко едно състояние на политическата система, през която е преминавала България през този период. През последните месеци се появиха много партии, които искат да се качат на вагона на опозицията, но хората са пределно наясно кой какво е правил. Това внушение, което иска да направи Елена Йончева – много е лошо, че то идва отвъртре – е една наистина скверна теза”, подчерта той.

„Много са ясни и нашите отношения с президента. Това е другата институция, която ясно казва, че трябва да има промяна на системата. Не случайно „Мутри, вън!” стана изразът, който се ползва през последните 7-8 месеца”, каза още Борислав Гуцанов. На въпрос дали подкрепата на социалистите за Румен Радев само впърос на време, той обясни, че БСП няма как да загърби своите традиции и своя устав и да нарушава своята система за излъчване на номинации, защото това е отношение и уважение към избора на всяка една нейна структура и начинът да се чуе мнението на всеки един социалист. Гуцанов даде пример с процедурата за избор на лидер на партията. „Коя друга партия може да мобилизира 80% от членовете си да излязат да гласуват на вътрешни избори и то в ситуация на пандемия? Това говори за много силно организационно състояние на БСП. Това е партия, която не тича пред никого, не тича и след никого, а взема сама своите решения. Но отношенията с президента са си толкова ясни, че няма какво повече да говорим”, коментира лидерът на варненските социалисти.

Всеки един председател очаква такава номинация и е нормално да я получиш, когато имаш желание да промениш живота и начина на развитие на града и на държавата си. Това каза лидерът на БСП във Варна и областта Борислав Гуцанов по повод определянето му за водач на местната листа на социалистите за следващите парламентарни избори.

Той подчерта, че от около 25 години не е имало кореняк варненец, който да бъде водач на кандидатите за депутати на социалистите във Варна. За него това е ясен анонс, който БСП прави към варненци. Гуцанов подчерта, че за разлика от други градове и региони, Варна така и не е успяла да изгради свое парламентарно лоби. „Варненци заслужават да живеят по-добре. Колкото и да е непопулярно Народното събрание, това е институцията, която определя начина на развитие на държавата, респективно на градовете и на всеки български гражданин. Този път БСП ще направи така, че да има много ясно депутатско лоби за развитието на Варна, за да може да се върне онази гордост на града ни, която я помним преди години”, заяви той.

Гуцанов обясни също, че фактът, че е номиниран за водач не листата за парламентарния вот, говори достатъчно, че отношенията между него и централното ръководство на БСП са не само изчистени напълно, но и че това е показано красноречиво. „Съжалявам, че преди година и нещо изтървахме възможността да спечелим местните избори във Варна”, призна Борислав Гуцанов и допълни, че тогава явно е имало много хора, които са искали да няма добри отношения между централното ръководство и местните структури.  Лидерът на БСП – Варна призна също, че има определени разминавания с групата общински съветници, излъчени след местния вот. Той добави, че след парламентарните избори ще се състои големият дебат и за местната власт.

„Местната власт дължи изключително много на варненци. Не е нормално това, което се случва във Варна. Не е нормално това, което се случва в езерото с тръбата. По която и квартална улица да мините – все едно се намираме в някакво гето. Това ли е Варна – Морсктата столица, така ли искаме да изглежда града ни? Нека да минат парламентарните избори, тогава ще коментираме местната власт”, каза Гуцанов.