Проф. Анелия Клисарова: Варна заслужава голяма концертна зала и фонд за млади таланти

Окт 10, 2019 ВАРНА Новини Избори 0 856

10.10.2019

„Варна заслужава голяма концертна и театрална зала. Градът ни не е само лято и летни фестивали. За културата няма сезони и варненци имат нужда от култура през всичките 4 сезона.“ Това каза проф. Анелия Клисарова, кандидат за кмет от Коалиция БСП, на среща с варненци от средите на културата и изкуството в града. Специален гост на неформалната среща  бе актрисата и народен представител Нона Йотова. „Когато преди години дойдох за първи път тук и видях варненския некропол, бях впечатлена от историята и културата на това място. Това е цивилизация преди египетската и шумерската, и наистина е люлка на европейската цивилизация, колкото и да не го говорят това в Европа“, сподели Нона Йотова пред 30-те гости. Според нея, последните години в България умишлено бе направено така, че да се „опростачи“ културата. „Когато искат да унищожат една нация, удрят първо по културата“, допълни актрисата и народен представител.

Проф. Клисарова изказа специални благодарности на Сия Папазова, създател и художествен ръководител на Детско-юношески театър „Златното ключе“, откъдето са тръгнали едни от най-известните български актьори, както и към художника Радко Мурзов. От нас зависи да предаваме културата на младите хора, а това вие го правите най-добре, обърна се проф. Клисарова към приръстващите.

„Вярвам в идеите и хората на културата, защото културата не е партия. Тя носи духовност и любов. Изкуството може да не храни физически, но ни дава друга храна, без която не можем“, каза още проф. Клисарова. В неформална обстановка, с гостите, с двама от кандидат-кметовете за райони и част от листата за общински съветници, тя обсъди идеите по отношение на културата във Визията за Варна и какво трябва да се направи за развитие на града като културна дестинация и център за изкуства. Проф. Клисарова допълни, че във "Визията" за Варна, която предлагат с екипа ѝ, е заложен и Обществен фонд за млади таланти.