Жители на Варна предложиха: Демографската катастрофа да бъде основният акцент във "Визия за България"

Сеп 27, 2018 Новини Избори 0 2089

Надя Клисурска: Да върнем държавата на хората

Демографската катастрофа да бъде основният акцент във "Визия за България"- това предложеха жители на гр.Варна по време на срещата с народните представители Надя Клисурска, Илиян Тимчев, Александър Паунов и Радослав Стойчев. Хората предложиха още,  преизчислението на пенсиите и Законът за възрастните хора, които са част от Визията, да бъдат първите осъществени приоритети. "Патриотичното възпитание на младите българи още от училище, както и ромската интеграция чрез труд , работа и обучение- също трябва да станат част от "Визия за България", категорични бяха варненци.  "Фокусът на държавата трябва да бъде върху демографската катастрофа и нейното решаване. Политиките, които развиваме в социалната сфера, трябва да са част от този основен приоритет". Това каза народният представител Надя Клисурска. Тя добави, че прогресивното подоходно облагане, семейното подоходно облагане, облекченията за младите семейства с възможности за получаване на кредити, ако работят, за да закупят жилища с по-ниски лихвени проценти- са само част от заложените във "Визия за България" предложения. Клисурска добави, че даването на възможност на младите хора да работят също е изключително важно за решаването на един от най-големите проблеми на страната ни. Народният представител д-р Илиян Тимчев уточни, че както и на другите срещи в страната, така и тук, хората одобряват и трите предложения на левицата за решаването на проблемите в здравеопазването -   болниците да не бъдат търговски дружества, разпределението на лечебните заведения да бъде на регионален принцип, младите лекари, които учат професията с държавна поръчка, да остават да работят с договор в болница в България.

Африканската чума по свинете и справянето с проблема бе една от основните теми, обсъждани от жителите на с. Бозвелийско, което е едно от пастрадалите населени места. Народните представители Таско Ерменков и Цветан Топчиев заявиха, ча ще поискат официална информация от министъра за мерките, предприети за справяне с проблема. Повече държава и защита на хората, действия в интерес на обикновения човек, защита на селскостопанското производство и неговото стимулиране, за да се връщат младите хора в родните си села- това да залегне още по-сериозно във Визията, пискаха жителите на населеното място. Те добавиха, че е нужна по-голяма децентрализация, за да може местната власт да изпълнява политиките си без да зависи от конюнктурата в управлението на държавата и това- коя партия управлява. "Визията не е директива и спуснат документ, а платформа, върху която трябва да се работи, за да може, когато през декември го приемем на Конгреса, всички предложения да намерят своите отражения в нея, за да може тя от партиен, да стане национален документ", заяви народният представител Таско Ерменков.  

На срещата в с.Блъсково, общ. Провадия, народните представители Иван Ченчев и Николай Пенев заявиха, че "Визия за България" цели да реши конкретните проблеми на българските граждани и затова трябва да бъде писана от всички заинтересовани. Те обсъдиха с жителите на населеното място техните предложения в секторите здравеопазване, образование, икономика и околна среда. Да има аптека във всяко населено място, целенасочена държавна политика, за да не   бъде разглеждан пациентът като клиент, "не" на модела „парите следват ученика"- бяха предложенията на жителите на Блъсково.Те добавиха, че искат да  бъдат  предприети мерки за разкриването на предприятия, които да осигурят работни места и местно производство.