Морският бранш във Варна към депутатите от левицата: Нужна е морска стратегия на страната

Сеп 26, 2018 ВАРНА Новини Избори 0 1800

Народните представители приеха предложенията на експертите да залегнат във „Визия за България“

Народните представители от ПГ „БСП за България“ Георги Търновалийски, Васил Антонов, Иван Генов, Кольо Милев, Николай Тишев, Славчо Велков  и Борислав Гуцанов, председател на градския съвет на БСП – Варна, се срещнаха с Морската камара и Морския клъстер в Клуба на моряка във Варна. На срещата експертите бяха запознати  с „Визия за България“. От Морската камара и Морският клъстер  представиха своите предложения пред депутатите от левицата. Като основен проблем беше изтъкната липсата на морска стратегия в страната.    „От години настояваме за морска стратегия. Няма европейска страна, граничеща с море, която няма такава. Ние сме единствените в Европа, които нямаме стратегия. Страна, която няма морска стратегия, не е морска страна.“ Това заяви капитан Богдан Богданов, председател на Българската морска камара. Като втори проблем беше посочена липсата на гаранционен фонд  за корабостроенето в България, който да е гарант пред банките, които подпомагат строежа на морските съдове. Решаването на този въпрос е посочено във „Визия за България“. Експертите в областта се обявиха срещу властовата централизация и апелираха за изместване на морската администрация във Варна, защото там има изключително много и подготвени експерти. Те добавиха още, че много малко кораби плават под български флаг. Проблем има и с изоставените кораби. Беше изтъкнато, че липсват спасителни кораби, а има само катери, които не могат да плават във вълнение над два морски бала, за да се издирват при спасителна операция пострадали в морето.  Като причина да се стигне до натрупването на толкова сериозни проблеми бяха изтъкнати несъвършенствата в родното законодателство.

 Специалистите изразиха притеснение, че средното и висше образование вече не подготвя  експерти -  специалисти  в областта корабостроенето. В момента се търсят кадри от Турция и Украйна. „Във Варненска област няма нито една паралелка в училищата за заварчици, фрезисти, стругари. Това е абсурдно, защото скоро заводите ще спрат да работят, ако няма кадри“, категорични са те.

Борислав Гуцанов и народнит представители от левицата приеха предложенията им и се ангажираха те да залегнат във „Визия за България“. Депутатите от левицата Георги Търновалийски и Васил Антонов обясниха, че Визията е отворен документ за включване на предложения, които да променят страната ни към по-добро. Констатираха, че липсата на силна индустрия води до обезлюдяване на цели региони в страната. От Морската камара и морския клъстър благодариха на домакина за добрата комуникация и поискаха регулярни срещи.