Борислав Гуцанов: ГЕРБ искат да унищожат и част от военноморската ни история

Трябва да спасим „Слава” - последната гордост на подводния ни флот

„Слава” е единствената ненарязана българска подводница. Малко са градовете, които имат на разположение подобна придобивка и могат да я превърнат в атрактивна културна забележителност, която да привлича жителите и гостите на града.” Това заяви, председателят  на ГС на БСП-Варна Борислав Гуцанов и почетен член на Съюза на подводничарите, около която теза се обединиха от съюза по време на Общото им събрание.

Гуцанов е и един от основните радетели на тази идея, който от самото начало настоява за запазването на подводницата пред държавните и местни институции. На практика негова е главната заслуга за това „Слава“ да стане общинска собственост. През 2016-а той постави искането за осигуряване в местния бюджет на 500 хил. лева за стартирането на превръщането ѝ в музей. Идеята беше отхвърлена от управляващото мнозинство на ГЕРБ на чисто политическа основа, като при това никой не е заявявал, че подобен музей е излишен на Варна. Същият дебат между Гуцанов и лидера на групата съветници на ГЕРБ Марица Гърдева се води отново наскоро на заседание на Общинския съвет. Там също не е ставало открито въпрос подводницата да бъде върната на държавата и обречена на унищожение, а за това да се търсят начини за превръщането ѝ в музей с активното участие на Съюза на подводничарите. Сега обаче администрацията на кмета Иван Портних се опитва да обясни на организацията, че след като варненци са дали местната власт в ръцете на ГЕРБ, а техните съветници не желаят да приемат предложение, идващо от опозицията, значи подводница-музей е неудачна идея.

Борислав Гуцанов каза също, че в края на миналата година са проведени няколко срещи с участието на Българската морска камара и местната власт във Варна, на които идеята „Слава“ най-сетне да бъде превърната в музей се е обсъждала като актуална и полезна за града. Преди година темата беше част от разговорите на кмета Иван Портних с курсантите от Висшето военноморско училище. „Няма да се откажем от идеята, чрез която ще запазим част от военноморската история на България. Ще  продължим борбата за превръщането на подводницата „Слава“ в музей. Обсъждахме различни варианти, от започването на подписка до ефективен протест пред общината”, уточни той. И даде за пример Черна гора, която е с по-малко от 700 хил. души население, а има 2 подводници, превърнати в музей. Билетът за вход е 5 евро и се радват на голяма посещаемост. От Съюза на подводничарите допълниха, че в света има над 100 подводници, превърнати в музеи, в САЩ има дори руска подводна лодка, която е превърната в атракция за посетители.