Борислав Гуцанов: Бюджетът на Варна се харчи на тъмно

Километър път в града ни струва 28 милиона лева

„Приемането на бюджета е най-важният закон, по който ще се развива община Варна през 2018. Парите обаче се харчат на тъмно. В новия бюджет на града има много неясни параметри, по които никой не дава отговор, а това буди множество подозрения. 55 милиона са заеми, които бяха гласувани през декември миналата година. Т.е. ние имаме остатък, така нареченото бюджетно салдо, от 135 милиона лева  от 2017, които са прехвърлени към тази година само преди месец и така бюджетът на града ни стана 393 милиона лева. Няма собствени приходи, няма повишаване на икономиката и развитие на бизнеса. Само заеми и пари, отпуснати от МС“. Това каза председателят на ГС на БСП-Варна и общински съветник от левицата Борислав Гуцанов по радио „Варна“. Той коментира и средствата, които общината ще вложи в изграждането на един от големите инфраструктурни обекти в града. „За третия етап от пробива на бул. "Левски" са отделени 87 милиона лева. Като разделим тези пари на 3,1 километра излиза, че един километър от булеварда струва 28 милиона лева. Аз не знам да има по-скъп път от този", заяви Гуцанов. И допълни, че когато е попитал на сесията на Общинския съвет как са изчислени тези пари, отговорът бил,че това не е негова работа и не трябвало да се интересува. „Как така? Нали законодателят е определил два органа – кметската администрация и общинския съвет? Единият да възлага задачите, а другият да контролира изпълнението“, пита той. По думите му проектът е от изключителна важност за Варна, но цената му е рекордна не само за страната, но и за цяла Европа.

Градският лидер на БСП-Варна припомни и други подобни фрапантни случаи в града, които будят съмнение-  преасфалтирането на 3-километровата отсечка от пътя I-9, от Икономическия университет до кръговото кръстовище, което струваше 8 милиона лева. „Рекордни суми, но компетентните органи не предприемат никакви действия!“, подчерта Борислав Гуцанов. В отговор на въпрос, той коментира и изграждането на Индустриалния парк във Варна с думите: "42 декара се дадоха за 2 милиона и 200 хиляди лева. Според оценки на фирми за недвижими имоти, земята там струва поне 4-5 пъти повече от това, което беше гласувано от Общинския съвет".

Гуцанов подчерта, че парите в бюджета за 2018 година се харчат нецелесъобразно и в останалите приоритетни области, като даде за пример образованието. „Извършват се ремонти на фасадата на Младежкия дом за 1, 524 милиона лева и на актовата зала на Първа езикова гимназия за 900 хиляди лева. Нима инфраструткурните проекти са образование!“, каза Гуцанов и припомни, че в периода 2008-2010 година, по време на Тройната коалиция, във Варна бяха построени факултетите по Дентална медицина и по Фармация.