Борислав Гуцанов, БСП - Варна: Добри проекти за града се изпълняват безобразно

17.09.2017 г.

„Безспорно, проектите, които се започнаха са добри за града, но се изпълняват безобразно.“  Това коментира в предаването „Позиция“ на Радио Варна лидерът на Градски съвет на БСП – Варна и общински съветник Борислав Гуцанов. По думите му част тях са правени още преди 1989 г, друга част бяха актуализирани, когато БСП управляваше общината. „Сега само започна тяхното изпълнение. Пробивът Левски е изключително важен за Варна. Има обаче и доста  притеснителни неща – например оптимизацията на училищната мрежа. Тя започна още през 2009- 2010 г.  с преместването на Първа езикова гимназия. Остана да се решат въпросите със Спортното училище, училище „Захари Стоянов“ и математическата гимназия.  Спортното училище трябваше да се премести в техникумите, защото там в момента е необходимата спортна база. Не случайно преди години направихме инвестиции в комплекс „Локомотив“.  „Захари Стоянов“ да отиде в сградата на спортното, а математическата гимназия да си остане в своята сграда. Не бяха нужни големи инвестиции за това. А сега ще се дадат близо 15 милиона  лв. за нова сграда на математическата гимназия, за ремонта на спортното училище“, обясни той. Според него ремонтите са хубаво нещо, но можеше всичко да стане с много по-малко средства. „Нещо, което е много добро като начинание, изпълнено по най-ужасния начин. Все пак това са парите на всички варненци  и не може така,  с лека ръка, да се решава“, подчерта Гуцанов.
 
По думите му и продължаващото разширяване на пристанището не е добре обмислено. „Никой не коментира защо не започна изграждането на интермодалния терминал. Всички заведения са много хубави, зоната край морето е красива, но парите от това не са принадената стойност, от която градът се нуждае“, обясни той.
 
Гуцанов прогнозира, че новият политически сезон в града ще е „безизразен“, защото в общинския съвет мнозинството на управляващите гласува всичко, което предварително е взето като решение. „Излиза, че всичко в града е добре. Все едно общинската фирма „Градски транспорт не трупа милиони загуби, или пък във фирма „Пазари“ всичко е наред. Да вземем проекта за  интегрирания градски транспорт – работата по него започна през 2007 г., а сега накрая се реализира отвратително. Как с нови автобуси, за които трябва да има по-малко разходи за поддръжка, общинското дружество има загуба от 9 милиона. Това не е ли престъпление? Никой от управляващите обаче не се сезира. Как  е възможно?“, каза той.

 
Лидерът на варненските социалисти коментира и очакванията от новия политически сезон на национално ниво. „Не е нормално това, което правеше един вицепремиер – шоу в курортите. В същото време престъпността расте – отвличания, битова престъпност. Това трябва е ролята на силовия вицепремиер, а не да се прави шоу“, каза Гуцанов. И добави, че е спорно дали  международните изяви на правителството през това лято са защитили националните интереси на България. „Коридорът Север- Юг най-доброто ли е за България?Ако се направи планираната жп линия не става ли Солун пристанището за България? Бургас и Варна са изключени от този коридор. Ясно, че гръцките политици защитават своите виждания, както направи и президентът Макрон, защитавайки своите предизборни обещания по време на визитата си във Варна. Позициите на нашето правителство защитиха ли интересите на нашата държава? В крайна сметка важно е да защитаваме националните си интереси – вижте Полша, вижте Унгария. Не одобрявам на сто процента действията, крайни са понякога, но защитават националните си интереси.“
 
По повод приетата от управляващите оценка, че Русия е заплаха за България Гуцанов каза: „Подобно решение е несериозно. Не съм убеден, че анализът, който е направен е верен. Как Русия ще бъде обявена за враг на България. Трябва да се съобразяваме с реалността, ние сме малка държава. Ние трябва да си знаем нашите интереси и в международен план да постъпваме така, че да ги защитаваме. Знаете, че моята позиция е, че България трябва да е в ЕС и никога срещу Русия“.