На Девети септември БСП – Варна се обяви против санкции срещу Русия

10.09.2016 г.

Стотици варненци се събраха пред Пантеона в Морската градина, за да отбележат 72-та годишнина от Девети септември. Честването, организирано от Градския съвет на БСП премина под мотото „Не - на санкциите срещу Русия“. Своеобразно начало сложи малката Димана Савова със стихотворението „Борба“ на Вапцаров. Социалистите издигнаха плакати: „Не, на чужди самолети в нашето небе“, „Вън оръжията от Черно море“, „Националните интереси над всичко“, „Винаги с Европа и никога срещу Русия“. Те склониха глави  в минута мълчание и поднесоха венци и цвята на паметника-костница.

„Независимо, че за някои това е спорна дата, историята е тази, която ще оцени какъв е бил Девети септември. За всеки един от нас е ясно че, тази дата е била преломна за България. Дата, благодарение на която, успяхме да съхраним целостта на държавата, за да започне градежът на нова държава“, каза лидерът на БСП – Варна Борислав Гуцанов. По думите му днес България има нужда от нов Девети септември, който да спре разрухата от последните 26 години. Да спре безумното управление, което работи с двойни стандарти.  „Как е възможно министър – председателят на България да говори за диалог с Русия, а в същото време министърът на външните работи да обявява, че България е против падането на санкциите“, коментира Гуцанов. И добави още:„Не е ли ясно, че ние трябва да бъдем винаги с Европа, но никога срещу Русия.. Какво още трябва да се случи, за да разберем, че когато славянските народи не са обединени, ние не сме силни. Колко войни и колко освобождения трябват на България, за да сме убедени, че ни трябват нормални отношения именно с тази държава, която два пъти ни е освободила“.

„В тази непозната по своята жестокост и разрушение война, Съветският съюз даде на 20 млн. убити и много милиони ранени. Разрушени бяха много хиляди градове и села, заводи, училища, жилища. Светът беше удивен от героизма на съветския войн и с вяра очакваше крайната победа над фашизма и освобождението на Европа“, каза Младен Николов, участник в Отечествената война. По думите му, народ, без историческа памет, без история, без чувство за национална принадлежност е осъден да бъде вечен роб.

„На мен, като млад човек, като социалист ми се иска на този ден минавайки покрай паметника и имената на хората, които са дали живота си в борбата срещу фашизма, да си извадим поуките, да сведем глави и да престанем с черно – бялата схема, да престанем с отрицанието, да спрем споровете един срещу друг за този момент от историята. Да я приемем такава каквато е била. Да не отричаме, че онзи 9 септември сложи началото на добри дни за България“, каза Руслан Влаев, председател на Младежко обединение на БСП – Варна. Той припомни, че след Девети септември 1944 година България става индустриална държава. Започва развитието на на селското стопанство, на науката, на образованието, на културата.  Държавата достигна челни места в класацията на ООН по индекс за живот и развитие. „Станахме и космическа нация – защо трябва да се забравят тези неща, все пак те са повод за национална гордост“, попита риторично той.

Варненските социалисти бяха категорични, че на предстоящите президентски избори ще работят така, че България да има президент, които ще защитава и пази националните интереси на страната. Борислав Гуцанов призова за масова подкрепа на ген. Румен Радев, кандидат на левицата за държавен глава. „Нека на тези избори покажем, че не случайно сме единствената партия , която има памет , която иска да развива държавата си, за да има бъдеще и спокойни дни за всички“, каза още Гуцанов.