Варненските социалисти поднесоха цветя на паметника „Лодка“

Варненската организация на БСП ще се противопостави на идеята на Министерството на културата паметникът да бъде заличен

Венци и цветя поднесоха днес варненските социалисти пред паметника „Лодка“, в местността „Карантината“ и отбелязаха рождението на Георги Димитров. Заедно с тях с минута мълчание паметта на Димитров почетоха членове на Български антифашистки съюз - Варна, на Отечествен съюз – Варна и други леви организации. Паметникът отбелязва мястото, от което Георги Димитров, Васил Коларов и Христо Кабакчиев, нелегално отплават за участие в Конгреса на Коминтерна през 1920 г. 

„25 години се мъчат да ни вменяват вина за миналото. За кое миналото? За онова, когато България имаше икономика и беше на 33-то място по стандарт на живот, според ООН. За онова, когато нашите майки и бащи съградиха държавата. Днес какво имаме? Имаме България без икономика, България на емигрантите“, заяви лидерът на  БСП-Варна Борислав Гуцанов.

Той припомни, че преди дни в публичното пространство беше обявено, че Паметникът „Лодка“ може да бъде заличен от списъка за историческото ни наследство. Идеята е на Инспектора за културното наследство към Министерството на културата.

„Още на 3 юни написах писмо до министър Вежди Рашидов, в което категорично заявяваме, че варненската организация на БСП ще се противопостави на подобно решение. Днес отново му казваме, че няма да позволим тази част от историята не само на Варна, но и на България, да бъде заличена, а паметникът разрушен“, категоричен бе Гуцанов.