БСП – Варна: Две години след трагедията в „Аспарухово“ общината обещава, действия няма

Само се говори, а нищо не се прави, чакаме да стане нова трагедия ли?, питат варненските социалисти

„Две години след трагедията в район „Аспарухово“, която отне човешки животи, деретата – убийци, както ги наричат хората в квартала, са обрасли с растителност и пълни с боклуци.” Това съобшиха на пресконференция общинските съветници от групата на БСП и показаха снимки от реалното им състояние в момента.      

„Какво е това безобразие. Само се говори, а нищо не се прави, чакаме да стане нова трагедия ли? Настояваме да има публично обществено обсъждане какво предстои да се прави в квартала, с ясни срокове и ангажименти. Само с обещания и красиви ПР акции няма да стане. Предлагаме на общината, тъй като знаем, че има обжалвания по проекта за превръщане на деретата в охранителни канали, редовно да ги чисти, минимум два пъти в годината“, каза председателят на групата и лидер на БСП - Варна Борислав Гуцанов. 

„Искаме и отговори какво се случи със средствата от DMS кампанията. Много хора дариха, но няма яснота къде отидоха средствата. Общината да каже закупени ли са жилища, на каква стойност, кои хора са били настанени в тях, по какви критерии?“, добави Милена Георгиева, общински съветник от район „Аспарухово“. Тя съобщи, че в събота в квартала се подготвя граждански протест, заради бездействието на управляващите, в който БСП ще се включи. Тя добави, че от общината трябва да кажат още има ли опасност Варна да загуби средствата по фонд „Солидарност“ за изграждането на охранителните канали, тъй като договорът за тях изтича през есента.

На пресконференцията беше коментирана и темата за състоянието на общинските дружества. „За пореден път поставяме на дневен ред искането ни да бъде проведена специализирана сесия на Общинския съвет, на която да се разгледа подробно финансовото състояние на фирмите. Надявам се, че този път мнозинството ще чуе и ще го направи“, заяви Гуцанов.  Той даде пример с „Градски транспорт“ - ЕАД. „Как е възможно, когато по проект се наливат 114 млн. лв. - за преасфалтиране, велоалеи, нови автобуси и тролейбуси от дружеството да се хвалят с печалба от 20 000 лв. на месец? Как е възможно дружеството да завършва годината със загуба от 3 976 000 лв. В графата финансови резултати от минали периоди да пише още 12 551 000 лв.  загуба или общо 16 463 000 лв.  Защо никой не поставя въпроса за смяна на директорите на това дружество? Защо никой не пита кой държи чадъра над тези хора и те ли са виновни или този, които ги закриля? 20 000 лв. печалба при 114 млн. лв. дадени безвъзмедно - това е пълна безстопанственост. Има такъв текст в наказателния кодекс“, каза още той. И добави, че същото е положението и в общинските здравни заведения, които за разлика от частни такива, непрекъснато са на загуба и търсят средства от общината за нова апаратура. „Не зная дали има общински съвет в страната, който шест месеца след учредяването си, да няма формирана правна комисия, която би трябвало да гледа всеки един нормативен акт. Това е типичен пример за неработещ местен парламент. Къде е разделението на властите, което законодателят е предвидил“, коментира на пресконференцията Христо Боев, от групата на БСП в ОбС.

„Не ви ли се струва, че една правна кантора, свързана с евродепутата от ГЕРБ Емил Радев е заела доста позиции общината и в общинския съвет? Може би  затова няма нужда от правна комисия. Нещата се решават на друго място, извън общината. Не знам да е имало досега такава шуробаджанащина като настоящата в общината“, добави още Борислав Гуцанов.