БСП-Варна пита Вежди Рашидов защо се готви да разруши паметник на Димитров и Коларов

Юни 03, 2016 ВАРНА Новини БСП 0 1744

Социалистите ще се противопоставят на всяко действие, свързано със заличаване и евентуално разрушаване на паметникът „Лодка“

„Изразявам недоумението, моето и на членовете на организацията на БСП във Варна от заявеното намерение от Ваша страна паметникът „Лодка“ в м-т „Карантината“ във Варна да бъде заличен от списъка на исторически паметници с национално значение и евентуално след това да бъде разрушен“. Това пише в писмото до министъра на културата Вежди Рашидов председателят на ГС на БСП – Варна Борислав Гуцанов. Паметникът отбелязва мястото, от което Георги Димитров, Васил Коларов и Христо Кабакчиев, нелегално отплават за участие в конгреса на Коминтерна през 1920 г.

Преди дни електронни медии публикуваха новина, че паметникът ще бъде заличен от списъка и цитираха арх. Владимир Рачев от Инспектора за културното наследство, който отговаря за Североизточен регион, цитирайки го да казва, че единствената заслуга на такива паметници е, че поради ред обстоятелства са попаднали в списъка с исторически ценности.

„Чрез Вас искаме да напомним на г-н Рачев, че историята е такава, каквато е била, независимо дали на някого му харесва. От думите му разбираме, че нямало нужда държавата да се грижи за паметници като този и да влага средства в реставрацията им. Имаме основания да мислим, че изказването на Вашия представител, точно в този момент никак не е случайно, защото в района на паметника предстои да се изгражда рибарско пристанище. Надяваме се, че думите на арх. Рачев не са продиктувани или подплатени от нечий инвеститорски интерес за застрояване мястото на паметника“, се казва също в писмото до Вежди Рашидов.

Председателят на ГС на БСП заявява твърдата позиция на варненската организация, че социалистите ще се противопоставят на всяко действие, свързано със заличаване и евентуално разрушаване на паметникът.