Съветите на БСП готвят алтернативен план за развитие на България

Варненската организация с трима представители във висшето ръководство на партията

Трима представители на БСП-Варна влязоха във висшето ръководство на БСП – един член на Изпълнителното бюро и двама председатели на Съвети. Лидерът на варненската организация Борислав Гуцанов и проф. Анелия Клисарова, която беше министър на образованието и науката в кабинета на Пламен Орешарски, застанаха начело на два от Съветите на НС на БСП. Народният представител Красимир Янков пък стана част от Изпълнителното бюро на партията. Те получиха вота на съпартийците си по време на първото заседание на новия НС, което се проведе в края на миналата седмица.

Гуцанов ще отговаря за изготвяне на сериозна програма в областта на финансите и икономиката на държавата като съпредседател на Съвета, в който е включена и енергетиката, ресор на Явор Куюмджиев. Проф. Анелия Клисарова резонно оглави Съвета по образование и наука.

На заседанието стана ясно, че ще се разчита много на Съветите, за да бъдат изготвени и предложени бързи мерки и леви политики.

„Нямаме никакво време за губене, защото икономиката на страната е срината. В момента, според експерти, ръстът й ако изобщо има такъв, се дължи единствено на средствата от европрограми. След 2020 г. обаче фондове няма да има, европейски пари няма да има. Затова много бързо трябва да направим план за развитие на икономиката ни с връщане на държавата в нея“, коментира Борислав Гуцанов. По думите му трябва да се подходи индивидуално към всеки един от регионите в страната. Да се видят възможностите за развитие на дадено направление, то да стане приоритет и да бъде направен план за възстановяване, активна дейност и нови работни места. Той даде пример, че ако за Варна приоритет трябва да бъдат морската индустрия и туризма, за Велико Търново и Пловдив ще са други.

„Ще започнем срещи с организации в областта на образованието, с научните среди, със синдикатите, защото има много какво да се работи в тези области. Смятам, че мога да бъда полезна и се надявам, че много бързо с колегите в Съвета по образование ще докажем, че сме  професионалисти и можем да даваме добри предложения и най-вече решения“, коментира проф. Анелия Клисарова.